Brooks Brothers

Brooks Brothers on Amerikan historian tärkein miesten vaatettaja. Vuonna 1818 Henry Sands Brooks perusti yrityksen, jonka maine oli suunnaton lähes kahden vuosisadan ajan. Vuonna 1845 BB esitteli USA:n ensimmäiset valmispuvut. Niihin ihastuivat kuusi vuotta aiemmin Californian kultaryntäyksessä vaurastuneet – heillä kun ei ollut aikaa odottaa viikkoja räätälin työn hedelmiä. Henry Sands Brooks kuoli vuonna 1833 ja yhtiön johto siirtyi hänen poikansa Henry Juniorin käsiin. Tästä 20 vuotta myöhemmin hänen lapsensa perivät johdon, ja Brooks Brohersista tuli vihdoin todellinen veljien hallitsema yritys, kuten nimi ilmaisi. Tällöin Golden Fleece -symboli otettiin BB:n tunnukseksi. Kuva nauhasta roikkuvasta lampaasta oli ollut brittivillakauppiaiden yhteinen merkki jo vuosisatoja.

Vuonna 1865 Yhdysvaltain presidentti Abraham Lincoln tilasi Brooks Brothersilta lievetakin, jota käytti virkaanastujaisissa. Sen vuoriin oli käsin neulottu monimutkainen kuvio, jossa oli haukka ja teksti “One country, one destiny”. Paha kyllä, Lincolnilla oli samainen takki päällään, kun hänet salamurhattiin. Vuonna 1890 BB:n vanhempi yhtiökumppani Francis G. Lloyd vieraili Englannissa ja palasi muassaan silkkifoulardista valmistettuja solmioita. Ne kopioitiin pian yhtiön mallistoihin ja asiakkaat ottivat ne välittömästi omakseen. Monet kuvioista ovat yhä käytössä BB:n solmioissa. 

Alkuperäisen perustajan pojanpoika John Brooks teki vaatehistoriaa vuonna 1896 esitellessään nappikauluspaidan. Hän sai siihen inspiraation vieraillessaan Englannissa, jossa poolonpelaajat käyttivät paitoja, joiden kaulukset pysyivät ojennuksessa napein. Tässä pääsyy siihen, miksi nappikauluspaita ei ole kovin juhlallinen. Brooks Brothersin button down -paita on yhä yksi sen myydyimpiä tuotteita. Vuonna 1904 BB esitteli Shetland-neuleen, joka oli kopioitu samannimisen saaren neuleista. Mallista tuli nopeasti amerikkalainen klassikko.

1920-luvulla legendaarisen yhtiön vaikutusvalta kasvoi yhä. BB esitteli Repp-solmion, joka oli brittiläisen rykmenttiraidan amerikkalainen muunnos. Toisin päin kuin alkuperäisessä, Repp-solmiossa raidat kulkivat diagonaalisesti ylhäältä vasemmalta alas oikealle. Kolmenkymmenen vuoden sisällä Reppistä tuli synonyymi Brooks Brothers -yhtiölle ja Ivy League -tyylille. 20-luvulla myös Madras-kuvio päätyi amerikkalaisten ylle, kun yhtiö toi sen mallistoihinsa Intiasta. 30-luvulla rypytetystä puuvillasta valmistettu seersucker-kangas esiteltiin USA:ssa. Kansa toivotti sen tervetulleeksi suurena vaateinnovaationa, joka on yhä ideaalisin kangas kesän kuumiin keleihin. 1949 Brooks Brothers laajensi naisten vaatteiden saralle, ja samana vuonna yhtiön johtaja John Clarck Wood toi ensimmäisenä Argyle-kuvioiset sukat tuotantoon USA:ssa. Vuonna 1965 legendaarinen englantilaisfirma Peal & Company ajautui vararikkoon. Menetys oli suuri, sillä Peal oli valmistanut kenkiä muiden muassa Lordi Wellingtonille, Fred Astairelle ja Winston Churchillille. BB toimi nopeasti ja osti yhtiön lesteineen osaksi korserniaan.

80-luvun alkupuolella Brooks Brothers sai osansa Ivy League- ja prep-tyylien renessanssista. Yhtiö myi näinä vuosina enemmän Shetland-neuleita ja nappikauluspaitoja kuin koskaan ennen. Vuonna 1988 kuitenkin tapahtui kauheita: satavuotinen eleganssi ja miehen laatuvaatettaminen sai väistyä, kun yhtiö myytiin kapitalismin nimissä jättiketju Marks&Spencerille. Alamäki jatkui, kun BB perusti 1991 ensimmäiset outlet-liikkeensä, joissa vaatteita myytiin massoille. Niistä tulikin pitkäksi aikaa yhtiön nopeiten kasvava osa. 2001 Brooks Brothers uskaltautui digitaalisen räätälöinnin maailmaan. Asiakkaan vartalo skannattiin laserilla. Samana vuonna yhtiö myytiin Retail Brand Allience -ketjulle, ja johto päätti palauttaa puvut, solmiot ja paidat keskiöön uusien materiaaliyhdistelmien ohella.

Vuonna 2003 juhlittiin 185-vuotista taivalta, mutta yhtiö ei ole enää pitkään aikaan ollut vaatettajien kärkikastia. Suurin osa tuotannosta on ulkoistettu halpamaihin, tuotantoerät ovat valtaisia, eikä juuri mitään viimeistellä käsin. Silti hinnat ovat korkeat. Poikkeuksen muodostavat yhä amerikassa käsin valmistetut Golden Fleece -malliston puvut, joista ei juuri moitteen sijaa löydy.

Takaisin blogiin