Pukimo Raivio:

klassista, käytettyä, laadukasta, kestävää vaatetta.

Vaatteiden muokkaamisesta

Useimpia valmisvaatteita voi muokata sopimaan omaan kehoon paremmin. Juuri tästä syystä valtaosa tehtaita kaavoittaa takkinsa siten, että hihansuiden sisälle jätetään 3-5 cm ylimääräistä kangasta. Näin hihoja voi pidentää helposti, jos asiakkaan kädet ovat valmiskoon kaavaa pidemmät. Valitettavasti hihojen pidennys on hankalaa, jos takissa on toimivat hihansuunapit. Tällöin tulisi tehdä uusi napinreikä tai pari, jotta etäisyys hihansuun ja nappien välillä ei näytä liian pitkältä eli omituiselta. Housujen vyötärön sisälle on taitettuna 3-6 cm kangasta, jotta pieni lihominen ei johda housujen hylkäämiseen. Poikkeuksen tähän järkevään kaavaan muodostavat halpavaatettajat, joiden tuotantoerät ovat valtaisia. Heille pienikin ylimääräinen kangasmäärä tarkoittaisi pienempiä voittoja, joten halpamaakarit eivät yleensä kaavoita ylimääräistä. Laadukkaimmat vaatettajat, kuten Brionin kaltaiset räätälitehtaat, jättävät suuret saumavarat vaatteen sisälle, jotta sitä voi muokata tehokkaasti joka suuntaan.

Valmisvaatetta voi siis yleensä muokata hihoista sekä housujen vyötäröltä, mutta niiden lisäksi taitava ompelija pystyy muuttamaan takin harteita kapeammaksi. Se on hidas ja työläs puhde, joten hartioihin kajoaminen on yleensä kallein muutostyö. Tämän vuoksi takin istuvuus hartioilta on tärkeintä. Lisäksi rintakehää voi leventää tai kaventaa, vyötäröä samaten, myös hihoja. Housujen lahkeiden levennys onnistuu vain, jos sisällä on kylliksi kangasta. Kavennus onnistuu lähes aina. Kädentie eli kohta, jossa hihan levein kohta on liitetty rintakehän laidalle, on mahdoton muuttaa. Jos takin hiha siis puristaa kainalossa kättä kohottaessa tai käsiä pestessä, ei siitä saa mukavaa.

Takin hartioiden sisällä on usein jonkinlainen toppaus. Sen voi poistaa, jos haluaa takista mahdollisimman kevyen, tai sitten sisälle voi lisätä vahvemman toppauksen. Takin helman pidennys ei yleensä onnistu, sillä harva valmistaja jättää sitä varten saumavaraa. Helman lyhennys voi onnistua, mutta se vaatii hyvin tarkan tekijän, jotta helman muoto säilyy muutoksen jälkeen. Housujen haarakoukku eli nivusten alla oleva sauma on vaikea kohta. Sen muokkaaminen väljemmäksi ja mukavammaksi onnistuu vain, jos sisällä on suuri saumavara. Haarakoukun kiristäminen voi onnistua, mutta samalla se saattaa muuttaa kaavan epämukavaksi muualta.

Summa summarum: Pukimo Raivion valikoimaa pystyy muokkaamaan itselleen paremmaksi. Tärkeintä on istuvuus hartioilla, etteivät ne roiku sivuilla liian suurena tai kiristä kättä liian kapeana. Hartiat ovat se perusta, jolle muu takki on pystytetty. Lisäksi valikoimassa on suuri määrä erityisen laadukkaita vaatteita, joissa on suuret saumavarat. Niiden muokkaaminen on helpompaa ja varmempaa kuin useimpien muiden vaatteiden.

Vaatteiden muokkaaminen maksaa ompelijalla vähemmän kuin räätälillä, mutta kaikki ompelijat eivät ole yhtä taitavia kuin räätälit. Jotkin ompelijat taas ovat lahjakkaampia kuin eräät räätälit. Mitä kustannuksiin tulee, alla on hintoja Helsingistä. Muualla Suomessa muokkaukset maksavat todennäköisesti vähemmän. Tämä lista on hyödyllinen, kun asiakas miettii loppuhintaa jollekin Pukimo Raivion vaatteelle, joka tarvitsisi muutostöitä.

Takki

Hihojen lyhennys noin 45€

Hihojen pidennys noin 50€

Kauluksen lasku noin 30€

Sisään- tai ulosotto noin 20€ per sauma

Helman lyhennys noin 60€

Käsin ommeltu napinreikä noin 25€

Puvun prässäys 25€

Hartioiden kavennus yleensä vähintään 150 euroa


Housut

Lahkeen lyhennys noin 25€

Vyötärön levennys tai kavennus noin 25€

Lahkeiden kavennus noin 40€

Vyötärön madallus noin 60€

Reiden kavennus tai levennys noin 30 €

Vetoketjun vaihto noin 40€

Kauluspaita

Hihan lyhennys noin 40€

Kavennus vyötäröltä noin 30€

Helman lyhennys noin 30€

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit